Frühe Sozialisationserfahrungen

AVERDIJK, M. et al.:
The relationship between quantity, type, and timing of external childcare and child problem behaviour in Switzerland.

BACHMANN, C.J. et al.:
The cost of love: financial consequences of insecure attachment in antisocial youth

BÖHM, R.:
Auswirkungen frühkindlicher Gruppenbetreuung auf die Entwicklung und Gesundheit von Kindern.

BRATSCH-HINES, M.E. et al.:
Child Care Instability From 6 to 36 Months and the Social Adjustment of Children in Prekindergarten.

BRUNNER, B.:
Das Kind in der Krippe.
Untersuchung der frühen institutionellen und außerfamiliären Betreuung und Erziehung von Säuglingen und Kleinkindern bis zum Alter von drei Jahren.

FORST,F.; ICHINO,A.; ZANELLA,G.: Cognitive and Non-cognitive-costs-of-daycare 0-2 for Girls.

FRIES, A.B.W. et al.:
Neuroendocrine Dysregulation Following Early Social Deprivation in Children.

GROSSMANN, K. E., GROSSMANN,K.:
Die Qualität der Bindungen und ihre Auswirkungen auf die individuelle Anpassungsfähigkeit im Lebenslauf. Vortrag Tagung Verantwortung für die Familie e.V., Burg Rothenfels, 03.07.2004.

NURIA,K. et al.:
Early childhood deprivation is associated with alterations in adult brain structure despite subsequent environmental enrichment

NURIA,K.:
The impact of early institutional deprivation on brain structure and structural covariance in young adulthood

POLLAK, S.D.:
Mechanisms Linking Early Experience and the Emergence of Emotions.
Illustrations From the Study of Maltreated Children

REGNERUS, M.: Hijacking Science: How the “No Differences” Consensus about Same-Sex Households and Children Works

SPENGLER, R.:
Frühkindliches Trauma programmiert für Depression.

SCHUEZ-HAVUPALO, L.:
Psychosocial and environmental influences in early childhood and their relation to respiratory tract infections

LUBY, J.L. et al.:
Maternal support in early childhood predicts larger hippocampal volumes at school age.

STREAMER, L., SEERY, M.D.:
Who am I? The interactive effect of early family experiences and self-esteem in predicting self-clarity.

Antidepressiva bei Jugendlichen erhöhen das Diabetesrisiko.

Kakao verbessert Hirndurchblutung und kognitive Leistungen

Medien/Computer und Jugendgewalt

DOUGLAS, A.G.:
Langzeitstudie zur Videogewalt (engl.).

HOPF, W.H. et al.:
Mediengewalt und Jugendgewalt.

MÖLLER, I., KRAHE, B.:
Exposure to Violent Video Games and Aggression
in German Adolescents: A Longitudinal Analysis.

PFEIFFER,Ch. et al.:
Computerspielabhängigkeit.

HULL, J.G. et al.:
A Longitudinal Study of Risk-Glorifying Video Games and Behavioral Deviance.

ZHOU,F., MONTAG,Ch. et al.:
Computerspielen führt zu einer Reduktion des Hirnvolumens

Sexualität

Pletzer, B.A., Kerschbaum, H.H.:
50 years of hormonal contraception – time to find out, what it does to our brain.

CharlotteWessel Skovlund, MSc; Lina Steinrud Mørch, PhD;
Lars Vedel Kessing, MD, DMSc; Øjvind Lidegaard, MD, DMSc.:
Association of Hormonal Contraception With Depression.

McKibbin, G._et_al: Prevention-enhancing interactions: a Critical interpretive Synthesis of the evidence about children who sexually abuse other children.

UN: General assembly Rejects Controversial Sex Ed Programming, Launches Anti-Bullying Campaign.

Trennung / Scheidung

MELAND; E. et al.: Divorce and conversational difficulties with parents: Impact on adolescent health and self-esteem